Vallen en opstaan bij fietslessen van de Fietsersbond

Redactie Over Mathenesse

09 februari 2024

Artikel


Op vrijdag 9 februari organiseert Dorpsplein Marconistraat, in samenwerking met de Fietsersbond en stichting Mano, de eerste fietsles op een braakliggend stuk grond in de buurt van de Silja Europa. De lessen zijn voor statushouders van de Silja Europa en wijkbewoners uit Mathenesse die willen leren fietsen. 

Er staat veel wind als de eerste deelnemers aanwaaien richting het terrein. Vier instructeurs van de Fietserbond vangen hen op. “De harde wind maakt het er niet makkelijker op, maar is een goede praktijkles voor fietsen in het Nederlandse weer,” vertelt Beer Pijpker. Beer is gediplomeerd fietsdocent en verzorgt de lessen met zijn collega’s.

Les één is ‘flappen’. “Dan zet je vanaf de fiets met beide voeten af op de grond. Zo krijg je een gevoel voor balans.” legt Beer uit. Zodra iemand moe is of valt nemen ze even pauze en krijgen de deelnemers theorieles over verkeersregels en -borden. Beer: “Het allermooiste vind ik dat Eureka-moment. Wanneer iemand zijn voeten op de trappers zet en voor de eerste keer momentum en ultieme fietsvrijheid ervaart.”

De leeftijden van de deelnemers verschillen, van 12 tot 60 jaar oud. Kirsten (12 jaar) doet mee omdat ze zelf naar school en sport wil fietsen, net als haar klasgenootjes. Ook tweelingzusjes Alaa en Walaa Bavakat (17) willen dit. “In Syrië, waar wij vandaan komen, mag je als meisje niet eens fietsen, dus dit is best bijzonder.” Ook willen ze graag de plassen water op de grond ontwijken door hoog op de fiets te zitten. Fietsen heeft dus veel voordelen. 

Door: Tom Damen

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter