Schuldpreventie tips van Ada van Dijk

Redactie Over Mathenesse

01 juli 2024

Artikel
Schuldpreventie tips van Ada van Dijk

Ada van Dijk (62) is maatschappelijk ondernemer en oprichter van de Busclub in Rotterdam. Met 24 jaar ervaring als medewerker bij een bank besloot zij haar kennis in te zetten om mensen met geldzorgen te helpen. “Na mijn tijd bij de bank ben ik een opleiding bewindvoering gaan volgen. Daar bedacht ik me dat ik liever tien mensen leer om zelfstandig met geld om te gaan, dan het beheer overnemen van één persoon die dan weer afhankelijk wordt van mij.” 

Bij de bank merkte ze dat veel mensen moeite hebben om met geld te plannen. “Geldzaken zijn ook gewoon complex, maar één ding is zeker, voorkomen is beter dan genezen als het aankomt op financiële gezondheid.” Daarom heeft zij de volgende tips voor iedereen die wel eens worstelt met geldzorgen.

Tip 1

Blijf er niet alleen mee zitten, maar ga het gesprek aan met familie of vrienden. Praten over geldzorgen zit nogal een taboe op, zeker als het wat minder gaat. Maar als je het alleen voor jezelf houdt is het makkelijker om de controle kwijt te raken.

Tip 2 

Kies een vast moment in de maand waarop je je geldzaken checkt. Ga er echt voor zitten en maak al je ongeopende post open. Zoek in je e-mail naar alle rekeningen die zijn binnengekomen deze maand. Open je bankrekening en bekijk al je boekingen. Op deze manier blijf je bewust van je inkomsten en uitgaven.

Tip 3

Bouw een buffer op. Zet een bedrag van ongeveer 300 euro, of meer, opzij voor onverwachte uitgaven. Dit zorgt ook voor gemoedsrust.

Stichting Busclub houd zich specifiek bezig met schuldpreventie. Op vijf verschillende locaties in Rotterdam is iedereen welkom om een keer per maand aan te schuiven en geldzaken bespreekbaar te maken. Voor meer informatie kijk op www.stichtingbusclub.nl.

Door: Tom Damen

0 reacties

Laat een reactie achter