Natuur in Mathenesse: de Braamsluiper

Redactie Over Mathenesse

02 juli 2024

Artikel
Natuur in Mathenesse: de Braamsluiper

De braamsluiper leeft in Mathenesse, maar laat zich niet snel zien. Wel hoor je hem soms, want hij heeft een bijzondere zang (een snelle ratel). Ook heeft de braamsluiper een mooie witte hals. De vogel houdt van bomen om zich heen en maakt het liefst nestjes in een stekelige struik. Dat zit lekker veilig.

In Zuid-Holland zijn er, vooral in de duinen, ongeveer 1500 broedparen. Rond Rotterdam komt de vogel niet veel voor, maar in Mathenesse wel. Hier broedt hij in de braamstruiken ten westen van de oude spoorlijn. Op dit verwilderde stukje groeit van alles en dat is gunstig voor insecten, bijen en vogels. Andere vogelsoorten die hier broeden zijn de Tjiftjaf, Zwartkop, en de Heggenmus. Je kunt ook op de dijk ook wandelen. Er is daar een wandelroute van 8 kilometer (de Groene Connectie). Misschien zie je dan de witte buik van de braamsluiper wel!

Ik hoop dat het beheer op deze dijk niet verandert. Dat het een beetje verwilderd mag blijven. Het is samen met de haag op de Rotterdamsedijk, die overigens best wat breder mag, een belangrijke verbinding tussen het Rotterdamse groen.


Door: Johan Slee

0 reacties

Laat een reactie achter