Lachgastanks: niets om over te lachen

Redactie Over Mathenesse

26 maart 2024

Artikel

Zo nu en dan zie ik ze in de wijk op straat liggen: lachgastanks. Als moeder word ik daar niet blij van. De geel-blauwe tanks zijn geen speelgoed, maar kinderen zijn nieuwsgierig… Gooi toch in de afvalcontainer, dacht ik altijd. Maar zo simpel is het niet. Lachgas is chemisch afval en moet naar de milieustraat. 

Lachgas wordt gebruikt als drugs en komt in grote tanks. Sinds 2023 is het gebruik verboden en kun je de tanks niet meer inleveren voor statiegeld. Voorheen gebeurde dit wel, want het statiegeldbedrag was dertig euro. Nu belanden de flessen na gebruik op straat, stoepen, speelpleintjes. Ook gooien mensen ze bij het restafval, “maar dat is geen goed idee,” benadrukt Lars Walders van afvalverwerkingsfabriek AVR als ik hem bel. Lars: “Het lachgas dat in cilinders achterblijft, ontploft als restafval verbrand wordt. Dit is gevaarlijk voor medewerkers en zorgt schade en stortingen in de fabriek.”

Dus, wat dan? De gemeente heeft een oplossing. “Je kunt lachgastanks melden aan de gemeente via de MeldR-App of door de gemeente te bellen,” vertelt Sonja de Roode van de Handhaving. De gemeente haalt de flessen dan zo snel mogelijk op. “Maar”, bekent wijkconciërge Esther Buitenhuis, “ga maar uit van drie tot vijf dagen.” Door heel Rotterdam liggen lachgascilinders en de gemeente heeft maar twee auto’s die ze op mogen halen. 

Het is dus geen ideale situatie, maar vijf dagen wachten is beter dan lachgastanks laten liggen. Dus: zie je een lachgastank: meld het.

Heb je nog vragen? Dan kun je terecht bij wijkconciërge Esther Buitenhuis: 06 305 403 28. 

Door: Sandra Degen

 

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter