Geslaagde wijk opruimactie: meer dan 70 bewoners deden mee

Redactie Over Mathenesse

29 maart 2024

Artikel

Foto’s

Op zaterdag 16 maart trommelden Benjamin Sabotinov en wijkagent Jurre Schaap meer dan 70 mensen op voor een grote schoonmaakactie door heel Mathenesse. Voorzien van grijpers, vuilniszakken en kruiwagens ruimden ze elke straat en singel op. Zelfs de slootjes worden met netten uitgekamd. Jurre: “Ik hoop dat mensen minder afval weggooien als ze een schone straat zien.”

Showband Oud-Mathenesse kondigt de actie aan. Met trommels en blazers lopen ze door de Franselaan en brengen zo de eerste opruimers naar het verzamelpunt op het Pinasplein. Dan gaan de handen uit de mouwen van de ruim zeventig wijkbewoners. Speciaal voor de gelegenheid zet de gemeente Rotterdam vuilniswagens in die meerijden zodat de opruimers snel hun afval snel kwijt kunnen. “Ik heb minstens 15 kruiwagens vol afval weggebracht.” vertelt buurtbewoner Francien.  Één wagen is speciaal voor de lachgasflessen – en dat was nodig. Bewoners haalden 58 flessen van de straat. 

Ivo Rodermans van stichting Zwerfie Rotterdam ondersteunt de actie. Hij brengt kennis en materialen, zoals de grijpers en afvalzakken met metalen ringen. Ook brengt hij ‘clean graffiti’ aan op de stoep. “Ik leg een tekst-sjabloon neer en spuit met een hogedrukspuit alle viezigheid daarin weg. Wat overblijft is een positieve boodschap op de stoep, zoals ‘Doe leuk raap meuk.'"

Buurtbewoner Francien heeft na afloop een voldaan gevoel. “Het gevoel van saamhorigheid tussen alle opruimers was bijzonder. We werkten allemaal naar hetzelfde doel, en het verschil tussen voor en na is goed te zien.”

Door: Tom Damen

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter