Eerste brainstorm over het nieuwe huis van de wijk

Redactie Over Mathenesse

01 juli 2024

Artikel
Eerste brainstorm over het nieuwe huis van de wijk

Op dinsdagavond 23 mei was in het huidige Huis van de Wijk De Inloop een brainstormsessie. Het onderwerp: het nieuwe Huis van de Wijk die in 2026 gebouwd gaat worden. Bewoners deelden hier hun ideeën over wat moet blijven van het huidige Huis van de Wijk, wat er van weg mag en waar ze op hopen. Het is de eerste van drie sessies over het nieuwe Huis van de Wijk.

De opkomst van is die avond is groter dan verwacht, zo’n 30 wijkbewoners doen mee. Naast de rijk belegde broodjes en stukken fruit bestelt de gemeente daarom nog snel enkele pizza’s bij. Er zijn bewoners aanwezig die betrokken zijn bij activiteiten uit de hele wijk, die in de Grieksestraat wonen naast het Serumpark, waar het nieuwe Huis van de Wijk gaat komen. De avond wordt georganiseerd door Safiya Lall Mohamed en wordt begeleid door een aantal personen van ICS Adviseurs. Zij zijn ingehuurd door de gemeente vanwege hun expertise bij dit soort trajecten.

De brainstorm sessie bestond uit twee delen. Eerst is er een sociale plattegrond gemaakt van bestaande openbare faciliteiten in Mathenesse, zoals de buurttuin, gymzaal, moskeeën en de kinderboerderij. Daarna schrijven de bewoners op geeltjes wat ze willen behouden, wat mag blijven en waar ze van dromen voor het nieuwe Huis van de Wijk.

Zoals een sportzaal, een muziekcafé met goede akoestiek en ook genoeg opbergruimte voor de Mathenesse Showband. Wat mag blijven is de natuur en de speelmogelijkheden in het Serumpark. Wat niet hoeft, is geluidsoverlast en parkeeroverlast.

Na een korte pauze is er een tweede interactieve sessie. In deze ronde schrijven de bewoners op wat volgens hen nodig is in het nieuwe gebouw. Zoals goede airconditioning, een goede keuken, een gezellige ontmoetingsplek waar je koffie kan drinken maar ook yoga kan doen of taallessen volgen.

Bij de meest aansprekende ideeën plakken we stickertjes en bespreken we alles samen. Het gaat de meeste mensen er vooral om dat er voldoende mogelijkheden zijn om elkaar te kunnen ontmoeten. De sfeer is ontspannen en iedereen doet goed mee. Enkele bewoners uit de Grieksestraat zijn kritisch over de mogelijke gevolgen van een nieuw Huis van de Wijk voor hun deur.

De tweede sessie op donderdag 13 juni 2024 ging over de sfeer en uitstraling van het nieuwe Huis van de wijk. Ook werd er voorzichtig een indeling van het gebouw gemaakt.

Er waren best wat vragen over de technische kanten van het nieuwe Huis van de Wijk. Hiervoor was er niet altijd tijd. Daarom is er nog een extra avond georganiseerd op donderdag 4 juli van 18:00 - 20:00 uur. Op deze avond zal de projectleider, Martine van Schaik en stedenbouwkundige João Viaro Correa meer uitleg geven over welke plannen er al zijn voor het nieuwe Huis van de Wijk. Daarnaast beantwoorden ze ook al jullie vragen. Deze avond is een inloop: dus je kan komen en gaan wanneer je wil.


Door: Oscar Langerak

0 reacties

Laat een reactie achter