Een nieuwe tuin bij de Finlandiaschool voor de egel, merel en huismus

Redactie Over Mathenesse

26 maart 2024

Artikel

Foto’s

Op een van de eerste zonnige dagen van dit jaar sta ik in de nieuwe tuin van de Finlandiaschool. Wijkbewoner Johan Slee geeft me een rondleiding. In het najaar heeft hij, samen met René van der Veer en Thijs Ewalts van Bioto, hard gewerkt om de tuin aantrekkelijk te maken. Een tuin waarin kinderen over en van de natuur kunnen leren, en waarin de egel, huismus en merel zich thuis voelen.

Eerlijk is eerlijk, de nieuwe tuin is nog niet spectaculair. Het is winter en de meeste planten zijn jong en kaal. Gelukkig wijst Johan alle veranderingen aan. De grond naast het schoolgebouw is opgehoogd zodat regenwater makkelijker de tuin in stroomt. Er zijn meer dan 400 hegplanten geplant waar vogels graag nesten in maken en er is een paddenpoel aangelegd. “Kijk,” wijst Johan, “de amandelboom bloeit al”. Het gras dat er nog ligt, is hergebruikt uit de oude tuin. Dat was een flink karwei. “Toen we ze de grasmatten teruglegden, waren ze loodzwaar door de regen.”

Voor de metamorfose was de tuin een grasveld van zo’n 600 vierkante meter. “Voor veel mensen is dat natuur, maar dat klopt niet”, vertelt René van Bioto. Bioto is het bedrijf dat de tuin bedacht en aangelegde. “In de natuur werken verschillende planten en dieren samen, en dat levert veel goeds op. Ook voor mensen. Een schonere lucht, schoon water, een gezonde bodem en de bestuiving van bloemen.” Helaas is deze diversiteit in het stadse groen vaak ver te zoeken waardoor dieren verdwijnen. Ook Johan ziet dit. “Ik woon hier al 76 jaar. Vroeger zag je hier nog salamanders en bloedzuigers, maar die zijn er niet meer.” 

Bioto wil dit veranderen en de schooltuin is daarom omgetoverd tot een fijne plek voor de egel, de merel en de huismus. “Maar de tuin is ook echt leuk voor kinderen,” benadrukt René. Er zijn appel-, peren- en pruimenbomen geplant waar kinderfruit aan groeit, en het buitenklaslokaal en moestuintje is in de maak. Hier kunnen leerlingen straks hun eigen groente kweken. Ook werkt Bioto aan een digitaal lesprogramma waarin kinderen aangeven wat er in de tuin gebeurt. René: “Ze kunnen daarop doorgeven wanneer bijvoorbeeld de eerste appelbloesem uitkomt. Zo leren ze kijken naar wat in het groen leeft en gebeurt.”

Op 7 juni wordt de tuin officieel geopend, maar inmiddels trekt de tuin al de eerste dieren aan. Johan: “Eenden hebben de paddenpoel ontdekt. Als zij kikkerdril meenemen van andere plekken zien we in het voorjaar de eerste kikkers of padden.” 

Door: Anne-Rixt Korte

 

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter