De ruwe parel: een naaicursus tegen kledingverspilling

Redactie Over Mathenesse

03 april 2024

Artikel

Kleding die net niet goed zit of een gat heeft en daarom nooit uit de kast getrokken wordt. Dat is doodzone, vindt Annebel de Kok want kleding opknappen kun je leren. Samen met Esther van Brakel is ze de naaicursus ‘De Ruwe Parel gestart. Hier leer je de basisvaardigheden van het naaien. 

Annebel zet zich sinds Corona in voor verduurzaming in de wijk. Op zonnige dagen legt ze geveltuintjes aan in haar straat in de Landenbuurt, en de naaicursus is haar nieuwste initiatief. De cursus is opgezet om verspilling van kleding tegen te gaan, want ieder jaar eindigt 92 miljoen ton aan kleding bij het afval.

De cursus is voor iedereen die de naaimachine wil leren kennen. Annebel: “We leren je geen blouse maken, maar hoe je een gaatje in een vest dicht of een broek vermaakt. Dat kan iedereen.” Zelf afkomstig uit de mode, heeft ze al heel wat jaartjes achter de naaimachine doorgebracht.

In samenwerking met de Reshare Store van het Leger des Heils ontvangen de dames stoffen voor de cursisten om op te oefenen. De naaimachines en naaigerei zijn aangeschaft met subsidie van Citylab010. Deze Rotterdamse organisatie investeert geld in ideeën die bijdragen aan een betere maatschappij. Inmiddels zijn al drie cursussen geweest met enthousiaste reacties. De deelnemers voelden zich zelfverzekerd en geïnspireerd om thuis verder aan de slag te gaan.

De cursus bestaat uit 4 lessen van 2,5 uur. Er kunnen 6 mensen deelnemen en kost €150 inclusief alle materialen. De cursus wordt gegeven in de glasfabriek in Schiedam. Meer weten? zoek @de_ruwe_parel op Instagram of stuur een mail naar: annebel_dekok@hotmail.com.


Door: Maysa de Vries

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter