De Deensestraat en Zweedsestraat krijgen elk 2 vergrote boomspiegels

Wijknetwerker Mathenesse

15 mei 2024

Artikel
Een boomspiegel? Is dat niet zo'n kaal vak met boom waar soms fietsen in worden gezet? Of waar de buurhond zijn poot optilt? Ja helaas vaak wel. Maar juist boomspiegels kunnen bijdragen aan een prettiger klimaat in een stadwijk, vindt een aantal bewoners in de landenbuurt.

Foto’s

De afgelopen zomers is gebleken dat het verzengend warm kan zijn in de stad. Maar waar meer groen is, kan dit groen voor verkoeling zorgen, het is goed voor de biodiversiteit en het ziet er ook nog eens leuk uit.

Afgelopen winter zijn daarom op initiatief van actieve bewoners vier boomspiegels groter gemaakt en met nieuwe aarde gevuld. Twee in de Deensestraat en twee in de Zweedsestraat.


De betrokken bewoners willen op 20 mei de boomspiegels feestelijk beplanten met planten die in de natuur in Nederland al voorkomen en die bijdragen aan de biodiversiteit, de variatie aan plantensoorten en diersoorten in de stad. Bioto is gevraagd per boomspiegel een beplantingsplan te maken en biologische planten te leveren.


Wat gaat er dan komen?

Er komen twee boomspiegels met een inheemse haag die bijdraagt aan biodiversiteit en waarbij minder onderhoud te verwachten is. En er komen twee boomspiegels met diverse beplanting die tegen felle zon kan. In de boomspiegels komen ook planten die 's winters groen blijven en die meerderjarig zijn. Gekozen is voor inheemse soorten die het in het Nederlandse klimaat met beperkte hulp beter doen dan de meeste niet inheemse planten. Daarnaast passen planten bij het hier voorkomende insectenleven.


Help je mee, maandag 20 mei (tweede pinksterdag) om 11 uur?

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter