De boomspiegels: van zandbak tot groen en vol leven

Redactie Over Mathenesse

03 april 2024

Artikel

Heb jij ze al gezien? In de Engelse en Zweedsestraat staan twee grote bakken vol aarde rondom een boom. En ze zijn echt groot, een bak is 2.33 meter bij 5 meter. De boomspiegels zijn een idee van wijkbewoner Janine en oud-bewoner Titiana. Janine: “Zo fleuren we de wijk op en kunnen we onderzoeken welke planten bij de boom passen en welke dieren daar leven.”

De boomspiegels hadden wat voeten in de aarde. Janine: “Ons eerste plan werd afgekeurd, maar na gesprekken met stadsbeheer van de Gemeente Rotterdam zijn ze er, bijna twee jaar later, toch.” In maart komen er planten in en verandert de zandbak in een groen geheel. Janine: “Dan kan iedereen er van genieten.” Toch was niet elke bewoner blij. De eerste locatie voor de bakken ging bijvoorbeeld niet door omdat een bewoner bang was dat er te veel afval in zou komen. 

Janine denkt daar anders over, want groen heeft veel voordelen. “Asfalt en beton houden in de zomer veel hitte vast en meer groen kan voor wel 5 graden verkoeling zorgen.” De planten in de boomspiegels zijn ook onderdeel van een experiment. De boomspiegel moet meer dieren aantrekken en bewoners kiezen daarom planten die fijn zijn voor dieren als de egel, bijen en vogels. De bijen helpen op hun beurt weer bij het bestuiven van de planten. Ook hoopt Janine dat de bomen beter groeien, want het met veel bomen niet goed.  

Als het experiment slaagt komen er misschien wel meer grote boomspiegels in Mathenesse en Rotterdam. Wij houden de resultaten voor je in de gaten.  

Heb jij een mooi idee voor meer groen in de wijk mail het naar info@overmathenesse.nl


Door: Sandra Degen

Delen

« Terug naar items

0 reacties

Laat een reactie achter