Benjamin Sabotinov op de bres voor een veiliger Mathenesse

Redactie Over Mathenesse

01 juli 2024

Artikel
Benjamin Sabotinov op de bres voor een veiliger Mathenesse

Als het goed is gaat burgemeester Aboutaleb nog voor de zomer reageren op de vragen van VVD-raadslid Paul Lansink over de alcoholoverlast aan de Franselaan in Oud-Mathenesse. Dankzij de initiatieven van Benjamin Sabotinov.

Anders dan in veel andere buurten waar de burgemeester zich druk maakt om de coffeeshops waar drugs verkocht worden heeft Mathenesse vooral last van wat er in en rond de drankwinkels gebeurt. Sabotinov: “Het gaat om vijf winkels op de Franselaan plus de drankverkoop via de Dirk-supermarkt. Dit leidt tot openbare dronkenschap en jeugd die soms in een kliniek moet worden opgenomen. De wetgeving, die zich richt op nieuwe drankzaken, lost de overlast door alcohol niet voldoende op, aangezien wat er zit gewoon mag blijven. De gemeente moet wat dit betreft meer ballen tonen en beter gaan handhaven.” Benjamin werkt goed samen met wijkagent Jurre Schaap en de stadsmarinier. In het recente verleden speelden er in Oud-Mathenesse diverse veiligheidsproblemen, zoals drie explosies, een inbraakgolf en de alcoholoverlast, nog los van het zwerfafval, de verkeershufters en het toenemend aantal daklozen. Maar volgens de gegevens van de politie is Oud-Mathenesse een redelijk veilige wijk.

Benjamin Sabotinov is heel actief in Mathenesse. Als jongerenwerker, voorzitter van de winkeliersvereniging en via het clubhuis aan het Pinasplein. Dat hij niet meer in de wijkraad zit roept de nodige vraagtekens op. “Als je actief in de buurt bent, dan werkt dat averechts”, zegt hij. “Want als wijkraadslid mag je geen plannen voor initiatieven indienen. Dat zou belangenverstrengeling betekenen.” Een wijkraad wordt gebruikt als een instrument van B&W en de gemeenteraad en moet dansen naar de pijpen van het Stadhuis.

Het buurtbeleid van de gemeente Rotterdam is afgeleid van het sinds 2014 functionerende Wijkprofiel en het recentere initiatief ‘Wijk aan zet’. Het wijkprofiel geeft informatie op het gebied van de thema’s veilig, sociaal en fysiek en baseert zich op een periodiek onderzoek onder 30 duizend Rotterdammers. In het lokale beleid telt de stem van de bewoners voor 50 procent mee. In 2024 vertoont de Veiligheidsindex voor het eerst een daling. Er gaapt een grote kloof tussen beleidsplannen van de Coolsingel en de praktijk van alledag in de wijken, zoals Oud-Mathenesse en het Witte Dorp in het westen van de stad.

Voel je je onveilig, bel dan met de wijkagent of app de veiligheidsapp van de gemeente Rotterdam of de buurtapp ‘Buren uit Mathenesse’.

Door: Nico Haasbroek

0 reacties

Laat een reactie achter